Din machete i textildjungeln 

2020-10-06

Marcus Bergman

marcus.bergman@galantus.se

En tvättrådsetikett är ett bra ställe att kort berätta en produkts resa. Den följer föremålet, även som second hand . Foto: Galantus

Att handla hållbara kläder och hemtextilier är inte det enklaste. Snart sagt varenda butik har egna namn för de plagg som sägs vara hållbara – och det finns en mängd märkningar och certifieringar från allsköns organisationer. En djungel, alltså. Häng med så reder vi ut begreppen! 

EKOLOGISK, EKO OCH ORGANIC 
Här handlar det oftast om bomull, en gröda som är förknippad med flera hållbarhetsutmaningar under framställningen. Ekologiskt odlad bomull är bomull som odlats utan konstgödning och konventionella bekämpningsmedel och kan därmed ses som mer hållbar. Men ekologisk bomull förbrukar lika mycket vatten som vanlig bomull – och att den är ekologiskt odlad säger inget om kvaliteten. För att du ska vara säker på att du får just ekologiskt odlad bomull krävs certifiering av oberoende kontrollorgan. Antingen märker man produkten, eller informerar på annat sätt. Värt att veta är att det bara är några procent av världens bomullsproduktion som är certifierat ekologisk. Välj noga, fusk förekommer.

GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD (GOTS)
Global Organic Textile Standard är idag den ledande certifieringen av ekologiskt framställda textiler. Systemet bygger på att varje leverantör genom kedjan från råvara till färdig produkt skickar med certifikat som visar varans väg – och att ekologiskt producerade produkter aldrig blandas med vanliga i fabrikerna. Alla leverantörer kan räkna med att få besök av GOTS ackrediterade certifieringsorgan, som även kontrollerar arbetsmiljön. 

ORGANIC CONTENT STANDARD (OCS)
Ett certifieringssystem som liknar GOTS, men inte tar hänsyn till kemikalieinnehåll i produkten eller sociala förhållanden i produktionen, utan endast påvisar att innehållet i produkten har det ursprung som leverantören uppger. 

SVANEN 
Den nordiska miljömärkningen som finns på många olika produkter, också textilier. Svanen kan användas på flera olika fibrer och täcker både produktion och kemikalieinnehåll, men en del av Svanens krav är lågt ställda. Ett företag kan exempelvis få märket på en bomullsprodukt som bara innehåller 10 % ekologisk bomull.

EU-BLOMMAN 
Den gemensamma europeiska miljömärkningen, som hanteras av myndigheter i respektive land. Baseras på övriga märkningar, så en produkt som är märkt med GOTS kan också få EU-blomman. 

BRA MILJÖVAL
Naturskyddsföreningens oberoende miljömärkning som finns på många produkter, bland dem textil. Märkningen skiljer på fiber och beredning och ställer genomgående höga krav. 

BLUESIGN
Ett företag som certifierar textila produkter utifrån kemikalieanvändning i de olika produktionsstegen. För att produkten ska få märkas med Bluesign har alla steg kontrollerats och godkänts. 

GLOBAL RECYCLED STANDARD (GRS)
En märkning för produkter med återvunnet innehåll. Bygger på samma system för spårbarhet som exempelvis GOTS, men kräver inte att hela produkten är av återvunnet material – det räcker med 20 % för att få märket. 

BETTER COTTON INITIATIVE (BCI)
Ett stort utbildningsprojekt för bomullsodlare som finansieras av några av branschens ledande företag. Bomullsodlaren får lära sig metoder för att minska vatten och kemikalier och man arbetar mot barnarbete på fälten. Bomullen blir dock inte spårbar, så märkningen på plaggen betyder bara att företaget är med och stöttar projektet. BCI är lite av en lurifax på det viset, ordet ”better” tolkar många som att själva produkten och materialet den tillverkats av är just bättre.

RESPONSIBLE DOWN STANDARD
En märkning som ser till djurhållning hos de fåglar som bidrar med dun och fjäder till framförallt jackor och sovsäckar. Fungerar likt andra märkningar, som GOTS, men gäller bara dun- och fjäderinnehållet. 

CONSCIOUS, ETC. 
Många företag har egna benämningar på de mer miljövänliga produkterna – exempelvis H&M:s koncept ”Conscious”. Ibland ger dessa benämningar sken av att vara märkningar och vår rekommendation är att noga se vad företagen menar – vilket inte alltid är så enkelt. 

MEN... HUR SKA MAN DÅ VÄLJA RÄTT?
Vårt bästa tips är att inte bara leta efter märkningar utan se efter vad företaget publicerar för information på webben och i butiken. Fråga personalen och googla ordentligt. Vårt eget projekt One Dear Thing är ett exempel. Vi har valt att använda GOTS-certifierad bomull och berätta detaljerat om varje produktionssteg. Vi tror på transparens och att förmedla kunskap om de textila processerna – som är fler och mer komplicerade än vad många tror. Kolla gärna in One Dear Things webbsida och vår resa där – kanske håller du med oss om värdet i att berätta och inte bara märka. (Nu gjorde vi lite reklam för ett eget projekt. Sorry, not sorry!) 

LÄNK
www.onedearthing.com