Boråsare – handla hållbart och rädda din stad!

2020-08-20

Marcus Bergman, Maria Trapp

marcus.bergman@galantus.se, maria.trapp@galantus.se

Vildland, en av Sveriges mest ambitiösa outdoorbutiker och ett exempel på den fysiska butikens återkomst. Foto: Vildland

Ett besök i Borås är vanligtvis glatt. Inte bara är det vår hemstad – det är också en stad som förändrats och förbättrats. Ta bara det pärlband av restauranger och barer som vuxit fram längs floden Viskan. Eller gatukonsten. Eller skulpturerna. Eller den medvetna satsningen på samtida arkitektur. Men en promenad genom stan bjuder också på tragik. Vad har hänt med kommersen?

Gatorna som tidigare bjöd på A-lägen framstår nu som bedagade, fläckvis är det så ledsamt och övergivet att ordet ”spökstad” inte är långt från sanningen. Butikerna där man förr köpte jeans, skor, väskor, smycken och armbandsur finns inte längre. Och i de flesta övergivna lokaler finns… ingenting alls. 

I alla fall just nu. För varje tomrum är trots allt en möjlighet.  

Förändringen kom blixtsnabbt. Under våren och sommaren gick flera av flyttlassen. Den fysiska klädhandeln rasade med över 22 % i juli, jämfört med föregående år. Skoaffärerna tappade över en fjärdedel. 

Det är inte bara coronan som skjutit handeln i sank, det är en omställning som varit på väg länge. Det handlar inte bara om digitala köp – utan om vårt behov av antingen lägsta pris eller rätt kunskap. Lägsta pris kommer de fysiska butikerna aldrig kunna erbjuda. Men att verkligen förstå kundens behov – och få kunden att förstå produkten – det sker mest effektivt i en fysisk butik. 

Den krassa sanningen är att många försvunna butiker varken hade lägsta pris eller helt förstod kundens behov och numera vilja att handla mer hållbara produkter. Kanske mer sällan, men till ett högre och mera rättvist pris.

Ett exempel på motsatsen är våra vänner på Vildland, outdoorbutiken som har flera av marknadens bästa varumärken i lager. Bara att prova, klämma, känna. Och med kunskap på köpet vid varje affär. Butiken slår enligt uppgift försäljningsrekord. Väl förtjänt! 

Klokt kan också vara att satsa på det som helt enkelt inte finns någon annanstans. Och i Borås finns faktiskt en hel del av den varan. Här finns bland annat modedesigners med höga ambitioner, skickliga skräddare och hela fabriker som kan konsten att sy jeans och dessutom en hel drös duktiga stickerier runtom stan. Tomma lokaler kan bli butiker för lokalproducerat mode, eller moderna skrädderier där man kan få sin tröja specialstickad eller byxor som sitter perfekt. 

Om entreprenörer, fastighetsägare, staden och dess invånare jobbar tillsammans kan även det mest changerade gator blomstra. Se på Magasinsgatan och Victoriapassagen i Göteborg. Förr övergivna och tillbommade, nu Göteborgs verkliga guldlägen. Detta tack vare modiga butiksinnehavare som vågar satsa på kvalitet, fastighetsägare som inte bara satsar på säkra kort, en stad som står redo att lägga gatsten och göra fint – och folk som stöder sin egen stad med plånboken. 

Man får den stad man förtjänar.