Hållbar utformning gör Tyska Bron Havsbar till en klassiker från start

2020-06-11

Marcus Bergman

marcus.bergman@galantus.se

Att basa trä betyder att böja materialet under värme och tryck. Ett klassiskt hantverk från båtbyggeriets dagar, här exemplariskt utfört i räcket till Tyska Bron Havsbar. Foto: Galantus

Tyska bron, som förbinder Södra Hamngatan med Norra Hamngatan, är Göteborgs kanske vackraste gångstråk. Här är man mitt i stadens historiska hjärta, med några av stadens märkesbyggnader omkring sig. Och man är vid vattnet! Men inte förrän nu har man haft anledning att stanna upp. Tack restauratören Avenyfamiljen och arkitekterna Okidoki för det! 

Märkligt nog har de göteborgska hamngatorna, stadens verkliga paradgator, sedan länge framstått mest som genomfartsleder för spårvagnar. Som arkitekturskribenten Mark Isitt härförleden anförde i Göteborgs-Posten är spårvagnslinjerna förbluffande okänsligt dragna, att dra dem längs några av stadens bästa lägen är en lösning som känns som tillhörig en annan tid och ett annat liv. 

Och ytterligare i en annan tid och ett annat liv var Göteborgs vattenstråk antingen förbisedda eller heliga. Drack gjorde man på ölhall och åt gjorde man i matsal. Ett glas öl och en skaldjursplatå på en flytande restaurang i kanalen? Nej, så kan vi inte ha det. 

Men nu! Nu kan man det. Med Tyska Bron Havsbar har Göteborg fått sin första flytande restaurang av toppklass – och Södra och Norra Hamngatan har förvandlats från en plats man snabbt vill lämna till en plats där man vill stanna länge. 

Som skaldjursälskare och förespråkare för estetisk hållbarhet kan vi inte annat än att applådera utformningen och hantverket.

Allra bäst är detaljeringen. Vackert järnarbete i räcken. Precisionstillverkat och målat i en grön kulör som sticker till precis lagom. Och så träräcket i basat trä, inspirerat av båtspant. Det är ett mästerstycke i möbelkvalitet. 

Och så känslan av riktighet. Projektet framstår som självsäkert och självklart. Det behövs inte ens en skylt, än mindre ett kladdigt koncept. Här är vi befriade från franskt brasserie-kitsch, amerikansk seaside-kitsch eller italiensk piazza-kitsch. Tyska Bron Havsbar är en krog som är sig själv nog. Den hållbara utformningen och det kompromisslösa hantverket gör detta till en restaurang som kommer kännas lika självklar och lika fin decennier från nu.  Närmaste jämförelse är kanske Gondolen i Stockholm, numera under ombyggnad efter lång och trogen tjänst vid Slussen. Också detta en restaurang som skapat en plats – med en estetik som hållit i längden. 

Estetisk hållbarhet är inte alltid enkelt att förklara. Men med Tyska Bron Havsbar har vi fått ett konkret exempel på hur arkitektur kan lyfta platsen – och hur omsorg om detaljerna skapar bestående värde. Nu väntar vi bara på fler flytande krogar i kanalerna. Med samma höga kvalitet, får vi hoppas. Se och lär, krögare och arkitekter.

LÄNKAR:

www.tyskabron.se
www.okidokiarkitekter.se
www.gp.se/kultur/kultur/befria-göteborg-från-spårvagnarna-1.5199995