Heta hållbarhetstips för semestern

2020-07-03

Marcus Bergman, Maria Trapp

marcus.bergman@galantus.se, maria.trapp@galantus.se

Sommarängar och pollineringsrutor kan lätt skapas på den egna tomten genom att helt enkelt klippa minde yta. Mysfaktor och tid över får du på köpet.  Foto: Maria Trapp

Idag går vi på semester. På ett sätt är allt som vanligt – det är gräs som ska klippas, hus som ska målas och grillar som ska manövreras efter konstens alla regler. Men samtidigt är inget riktigt som vanligt – pandemin lägger sin slagskugga över sommaren. Men kom ihåg att coronan inte kommer vara för alltid, en annan tid kommer och den skapar vi här och nu. Så, här är våra hetaste tips för att preppa för framtiden. Den 12 augusti är vi tillbaka.

Välj eldost, skippa halloumin 

I år finns svenska eldostar i var och varannan butik, eller till och med direkt från ditt lokala gårdsmejeri. Perfekta att lägga på grillen och långt mycket mer hållbara än halloumin, som kommer från Europas värstingland i antibiotikaanvändning. På Cypern ger man ett genomsnittligt djur 453,4 milligram antibiotika per år. I Sverige är din siffran 12, 1 milligram. Vår lokala favorit är eldosten från Kråkarps gårdsmejeri utanför Borgstena. 

Gynna polaren kolaren 

I ett land som är nästan helt klätt i skog framstår det som märkligt att grillkolen ska komma från Sydamerika – vilket allt som oftast är fallet när det kommer till fina varianter för den seriöse grillaren. Desto mer glädjande är det att nya svenska kolare dyker upp. Bästa valet är Birchotan från Kolektivet i Kurkkio. Kol av yppersta klass, kunderna har sammanlagt tolv Michelinstjärnor. 

Ta det lugnt med gräsklipparen 

Ibland är det bästa valet att inte göra något alls. Den som bejakar sin sommarlättja och struntar i att klippa delar av gräsmattan kan inte bara glädjas åt en vacker sommaräng, utan också över att ha bidragit till den biologiska mångfalden. Din egen pollineringsruta kräver ingen som helst insats av dig, men betyder massor för din lokala fauna. Först framåt slutet av sommaren tar du fram lien – också det en njutning. För bort det du slagit, så skapar du en perfekt mager jord där ängsblommor trivs. 

Bekämpa invasionen 

Sommarens prunknande natur är fantastisk. Men bland prakten finns inkräktarna, de invasiva främmande arterna som konkurrerar ut de inhemska och skadar det lokala ekosystemet och jordbruket. Bland inkräktarna märks jättebalsamin, jättebjörnloka, lupin, skunkkalla och parkslide som alla finns på EU:s lista över invasiva arter som bör bekämpas. För handfasta tips om hur motståndet bäst ska organiseras, kolla Naturvårdsverkets instruktion. 

Länkar

www.krakarpsmejeri.se
www.kolektivet.se
www.land.se/djur-natur/darfor-ska-du-hoppa-over-grasklippningen/
www.naturvardsverket.se/Var-natur/Djur-och-vaxter/Invasiva-frammande-arter/